Artikelen

Zie hieronder een greep uit de recente artikelen, die gepubliceerd zijn in kranten en tijdschriften.

Onder de maat

de Volkskrant - Februari 2021

Gedragswetenschappers moeten terughoudend zijn met corona-advies aan beleidsmakers, omdat veel studies niet hard genoeg zijn, stelt een groep onderzoekers. Een tool van de NASA kan uitkomst bieden.

Lees verder

“Zie mij, hoor mij, erken mij”

Trouw - Februari 2021

Na de dood van haar zoon, die in behandeling was in de GGZ, is Marian van Unen al veertien jaar op zoek naar antwoorden. Wat is er precies gebeurd? Wie was verantwoordelijk? Dat doet ze samen met psychiater Erik Sikkens, die haar bijstaat in de strijd voor een menselijkere GGZ.

Lees verder

Wassenaar bezorgd over wanhopige ondernemers

Trouw - Februari 2021

Huisartsen in Wassenaar hebben alarm geslagen over de stijging van het aantal inwoners met depressieve klachten en suïcidale gedachten, onder wie opvallend veel ondernemers.

Lees verder

Dwaalwegen van het brein

KIJK - Januari 2021

Sommigen denken dat ze dood zijn, anderen weten zeker dat hun geliefde een dubbelganger is. Het zijn enkele bizarre symptomen van zeldzame neurologische aandoeningen. Kan het echt, aangevallen worden door je eigen hand?

Lees verder

Zero suicide: zinnig streven of loze belofte?

Trouw - Januari 2021

Sinds 2018 schaart 113 Zelfmoordpreventie zich achter de beweging van ‘Zero suicide’. Het ministerie en aardig wat GGZ-instellingen steunen deze nieuwe aanpak, maar tegelijk wekt die boosheid bij nabestaanden en hulpverleners.

Lees verder

Misvattingen over de psychopaat

KIJK - December 2020

Het draait steeds om mannen, om moordenaars en verkrachters, die onbehandelbaar zijn en niet zelden als CEO in het bedrijfsleven werken. Vergeet het maar: dit populaire beeld van psychopaten klopt van geen kant.

Lees verder

‘Ik snap geen bal van schizofrenie’

De Psychiater - December 2020

Vijf jaar geleden botsten Jim van Os en Iris Sommer in NRC Handelsblad over de vraag of schizofrenie bestaat. Nu kijken ze terug en blikken ze vooruit op studies waar volgens hen behoefte aan is. Ook in dit gesprek gaan ze de confrontatie niet uit de weg.

Lees verder

‘Roddelen is beschaafder dan de confrontatie zoeken’

KIJK - November 2020

Als mensen zich storen aan het gedrag van een vriend, zeggen ze dat recht in zijn gezicht. Als hun baas zich misdraagt, slaan ze aan het roddelen. Dat is veiliger, zegt prof. Paul van Lange, maar het verklaart ook waarom seksuele intimidatie jarenlang kan voortduren.

Lees verder

Een ander mens na een geestelijke dollemansrit

Trouw - November 2020

NOS-journalist Rinke van den Brink, die veel heeft bericht over calamiteiten in de gezondheidszorg, werd zelf slachtoffer van een medische fout. Daarna stort hij volledig in. Van den Brink beschrijft het onomwonden in zijn boek Ik ben er weer.

Lees verder

Het schuldgevoel na de 'ware nachtmerrie'

Trouw - oktober 2020

Hoewel er in de psychiatrie weinig woorden aan vuil worden gemaakt, is de emotionele impact van suïcides op behandelaren groot. Een psychiater en een verpleegkundige blikken terug op een zelfmoord die het behandelteam diep raakte.

Lees verder

Voor altijd in de rouw

Psyche & Brein - oktober 2020

Traumatische rouw. Het komt vooral voor bij nabestaanden van wie een kind of partner gewelddadig om het leven is gekomen. Het begrip is afgeleid van de relatief nieuwe diagnose 'persisterende complexe rouwstoornis'. Niet iedereen is overtuigd van het nut daarvan.

Lees verder

Eindeloos dolen in het patiëntendossier

Trouw - augustus 2020

Psychiaters trekken er zelden over aan de bel, maar bij langdurige behandelingen blijkt het elektronisch patiëntendossier een obstakel voor goede zorg. Eerdere suïcidepogingen en bijwerkingen van medicatie? Het is nauwelijks terug te vinden.

Lees verder

Helft psychiatrische diagnoses klopt niet

Trouw - mei 2020

De helft van de patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen heeft een verkeerde dan wel verouderde diagnose. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van zorginstelling GGNet. Wat is er aan de hand met deze groep?

Lees verder
corona register

Ook psychiaters gaan besmette patiënten registreren

de Volkskrant - april 2020

Na de huisartsen houden nu ook de psychiaters een register bij van GGZ-patiënten die besmet of overleden zijn als gevolg van covid-19. De telling moet tegelijk uitwijzen of psychiatrische patiënten eerder besmet raken en ernstiger ziek worden.

Lees verder

Klap voor je kop

Pyche & Brein - april 2020

Sinds januari screent Amsterdam delinquenten op hersenletsel. Dit vanwege een behandeling, maar ook om de criminaliteit in de stad terug te dringen. Want de aanwijzingen dat hersenletsel en criminaliteit samenhangen, stapelen zich op.

Lees verder

Nee, geen ander mens door psychotherapie

GZ Psychologie - februari 2020

Psychotherapie werkt, maar lang niet zo goed als iedereen denkt. Behandelaren en GGZ-instellingen moeten een eerlijker beeld schetsen, betoogt systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in zijn boek Het misverstand psychotherapie.

Lees verder

Gevangen in een web van problemen

KIJK - februari 2020

Al zolang als de psychologie bestaat zijn wetenschappers op zoek naar de oorzaak van depressie en andere psychische stoornissen. Hoogleraar Denny Borsboom vermoedt dat er in de verkeerde hoek wordt gezocht.

Lees verder

'Mijn core business is de psychiatrie'

De Psychiater - 6 december 2019

Op de voorplecht prijken de succesvolle boys’, zegt psychiater Dirk De Wachter, ‘maar aan de achterkant vallen mensen in het water. Het is een probleem van de hele samenleving. 'Psychiaters moeten daarover harder aan de bel trekken.'

Lees verder

Somberen in het heuvelland

Dagblad De Limburger - 19 oktober 2019

Al jaren telt het Limburgse grensdorp Vaals naar verhouding de meeste depressiepatiënten van alle gemeenten in Nederland. Om het tij te keren zoekt het gemeentebestuur naar originele oplossingen.

Lees verder

Zorg voor patiënten met psychoses is ondermaats

de Volkskrant - 31 mei 2019

Circa 75 duizend Nederlandse patiënten met psychoses krijgen niet de zorg die ze volgens de landelijke richtlijn nodig hebben. Ze ontvangen geen psychotherapie en de medicatie is ook niet overal op orde.

Lees verder

Consequent de hakken in het zand

De Psychiater - 03 mei 2019

Na drie jaar neemt Damiaan Denys afscheid als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Waarin is hij geslaagd, waarin niet? Zijn opvolger is geen hoogleraar, voor het eerst in 150 jaar. Wat vindt hij daarvan?

Lees verder

Vermomde trauma's

de Volkskrant - 20 april 2019

Een trauma wordt lang niet door alle GGZ-behandelaren herkend. En als ze dat wel doen, dan geeft bijna de helft de verkeerde behandeling. Of geen behandeling, omdat de patiënt het niet zou aankunnen. Gewoon doen, luidt het devies.

Lees verder

‘Gewoonten zijn niet saai maar slim’

Psychologie Magazine - 18 april 2019

Mensen met veel vaste routines lijken een saai leventje te leiden, maar in werkelijkheid zijn ze intelligenter, wilskrachtiger en hebben ze meer zelfbeheersing, zegt psycholoog Denise de Ridder. 

Lees verder

‘Discussiëren, ja, maar liefs in eigen kring’

De Psychiater - 22 maart 2019

Voor het eerst kiest de NVvP een voorzitter die geen hoogleraar is. Elnathan Prinsen (36) luidt de naam, psychiater bij Dimence. In april volgt hij Damiaan Denys op. Maar wie is Prinsen eigenlijk?

Lees verder

Jim van Os versus Damiaan Denys

De Psychiater - 22 maart 2019

In De Balie kruisten de psychiaters Jim van Os en Damiaan Denys de degens over de toekomst van de GGZ. Maar ook over de Efteling, communistische marktwerking, en boetes voor publieke hulpverlening.

Lees verder

Onmiskenbaar nep

de Volkskrant - 15 december 2018

Hoe vatbaar we zijn voor nepnieuws, verbaast zelfs de Amerikaanse psycholoog Elizabeth Loftus, een groot kenner van de onbetrouwbaarheid van het geheugen - die in dit licht ook #MeToo beziet.

Lees verder

'De ggz staat te vaak negatief in de krant'

De Psychiater - 26 oktober 2018

Hij heeft een hoge pet op van psychiaters, maar wat Paul Blokhuis betreurt is dat zoveel van hen kiezen voor een zzp-bestaan en zich daarmee 'terugtrekken op een eiland'. Dat zegt de staatssecretaris in een gesprek met De Psychiater

Lees verder

De bijwerkingen van psychotherapie

Observant - 04 oktober 2018

Psychotherapeuten hebben nauwelijks oog voor de mislukkingen, de tegenvallers, de flaters, kortom, voor alles wat misgaat tijdens een behandeling. Gebeurt dat dan? Zeker, sommige patiënten voelen zich na de therapie beroerder dan ervoor.

Lees verder

'De zorg is geen markt'

De Psychiater - 21 september 2018

De Europese aanbestedingsregels botsen in de zorg met kernzaken als continuïteit en partnerschap. Daarom gaat minister Hugo de Jonge van VWS die regels ter discussie stellen. 

Lees verder

Eén op de vier diagnoses klopt niet

De Psychiater - 05 augustus 2018

Veel langdurige psychiatrische patiënten zouden geherdiagnosticeerd moeten worden, omdat de oorspronkelijke diagnose niet meer klopt. Dat ontdekte zorgaanbieder GGNet.

Lees verder
kickboksen

Kickboksen tegen geweld

de Volkskrant - 09 juni 2018

Patiënten met psychotische stoornissen zijn opvallend vaak slachtoffer van geweld. GGZ-instellingen experimenteren met kickbokstrainingen om hen weerbaarder te maken.

Lees verder

De zwaarste patiënten wachten het langst

De Psychiater - 08 juni 2018

Personeelstekort en wachttijden: allebei hardnekkig, ingewikkeld en een forse bedreiging van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg. Wat te doen?

Lees verder

Zombie-drugs

Observant - 17 januari 2018

De Maastrichtse psychofarmacologen hebben de primeur: de eerste studie naar de cognitieve effecten van synthetische cannabis bij de mens. Het spul heet ook wel zombie-drug.

Lees verder
Marie Rose Moro

Radicalisering uit het hoofd praten

de Volkskrant- 06 januari 2018

Parijse tieners die ook maar de indruk wekken te radicaliseren krijgen met haar te maken. De Franse psychiater en hoogleraar Marie Rose Moro is een autoriteit in de behandeling van migrantenjongeren.

Lees verder

Een GGZ zonder bedden

De Psychiater - 06 september 2017

De vraag naar psychiaters is in de afgelopen jaren verder gestegen. De teller staat nu op 786.  Maak werken in loondienst aantrekkelijker, klinkt het. Of moet het roer radicaal om?

Lees verder

Als het je verstand te boven gaat

de Volkskrant- 19 augustus 2017

Een therapie die in de lucht blijft hangen omdat de patiënt een laag IQ heeft. In de psychiatrische spreekkamer komt het vaker voor dan menig behandelaar inziet. Nu dat besef er is, wordt er aan oplossingen gewerkt.

Lees verder
ouderenpsychiatrie

De angst voor de verkeerde patiënt

De Psychiater - 05 juli 2017

De ouderenpsychiatrie heeft vooruitgang geboekt maar kampt tegelijk met de beddenafbouw en de moeizame doorplaatsing van patiënten

Lees verder

Vergaderen met daklozen

Observant - 31 mei 2017

In 1995 volgde hij de roemruchte Herman van Praag op als hoofd psychiatrie in Maastricht. Vandaag vertrekt prof. Jim van Os (1960) naar het UMC Utrecht. Uitgerekend het UMC waarmee hij zo vaak de degens kruiste.

Lees verder

Breincorrecties

Psychologie Magazine - 17 april 2017

Wat te doen als praten niet helpt en pillen evenmin? Drie spectaculaire nieuwe behandelingen die kansrijk zijn tegen depressies, dwangstoornissenen ander breinleed.

Lees verder

'Instellingen moeten vastgoed verhuren aan start-ups'

De Psychiater - 09 februari 2017

Van der Gaag (67) voelt een sense of urgency om zich in te zetten voor de vermaatschappelijking van de zorg. Daarom is deze kinder- en jeugdpsychiater ook enthousiast over de transitie van de jeugdzorg.

Lees verder

Moord, geheugenverlies, kletspraat

Observant - 16 juni 2016

Veel verdachten van moord kunnen zich niets meer herinneren van het misdrijf. Hoe aannemelijk is dat? Rechtspsycholoog Marko Jelicic doet een boekje open in zijn oratie 'Toen ik wakker werd was het al gebeurd.'

Lees verder

“Mijn kleindochter wordt opgevoed door een groep”

Observant - 03 februari 2016

Wie neemt de politicus nog serieus, of de politieagent, of wie dan ook in een uniform? De huidige gezagscrisis is dieper dan ooit. Het is de hoogste tijd voor een herwaardering van gezag, vindt prof. Paul Verhaeghe.

Lees verder

“GGZ-patiënten laten de mammoetinstellingen links liggen”

Observant - 15 november 2015

In de geestelijke gezondheidszorg is de patiënt volledig uit het zicht geraakt, alles draait om kostenbeheersing. Dat beweren Jim van Os en Philippe Delespaul, die onlangs de kritische beweging ‘De Nieuwe GGZ’ zijn gestart.

Lees verder

“Antidepressiva lokken zelden agressie uit”

De Psychiater - 14 december 2014

Hoe vergroot je empathie bij psychopaten? Wat zegt een hersenscan over misdadig gedrag? Zie hier enkele vragen waar psychiater en klinisch farmacoloog Robbert-Jan Verkes (1959, Velsen) zich mee bezighoudt.

Lees verder

Een psychopaat in therapie

Observant - 18 december 2013

Dat psychopaten alleen maar sluwer en gevaarlijker worden na therapie klopt niet, beweert promovendus Farid Chakhssi. Hij maakte voor het eerst een gevalsstudie van een psychopaat.

Lees verder

Website door: Casper van Rongen